kbeauty-basics-start

Att som nybörjare veta var man ska börja med k-beauty är inte lätt, för det är bokstavligen talat en produktdjungel där ute. Tusen märken, tusen produkter, tusen användningsområden. Det är frestande att bara dyka huvudstupa in och att laborera hejvilt med essenser, ampoules och nattmasker – jag vet, jag har själv varit där. Men precis som med all hudvård bör k-beauty slussas in steg för steg. Kanske har du redan en fungerande hudrutin men vill byta ut delar, eller så är du nyfiken på vad k-beauty har att erbjuda. Hur som helst är det bäst att börja försiktigt och skynda långsamt.

Som ny i genren bör man börja med fyra produkter:

 • Oljebaserad rengöring

Det här steget känner många av er redan till, säkert använder ni olja på kvällen för att ta bort dagens samlade smuts och makeup, och jag vet att jag alltid tjatar om det själv – men det är så viktigt med dubbelrengöring! Skönt också. Använder du dessutom solskydd (återkommer till det i punkt fyra) behöver du en olja för att lösa upp det och minska risken för SPF-relaterade utbrott

 • Rengöring med lågt pH

Hudens egna pH-värde ligger mellan 4 och 6, lätt surt och därför ovänligt för bakterier vilka föredrar en mer basisk miljö. En rengöring med högre pH-värde torkar lättar ut huden, ökar dess oljeproduktion, stör och försvagar fuktbarriären så att all ljuvlig fukt dunstar. Rengöringar med lågt pH, däremot, motverkar uttorkning och hjälper till att upprätthålla hudens fuktbarriär. Är man überseriös har man egna pH-remsor hemma (det har inte jag, jag är inte riktigt där än i min besatthet), annars brukar jag Googla.

 • Fuktkräm

Utgå från din hudtyp och välj en som passar dig bäst. Kolla ingredienserna, jag undviker alltid produkter med alkohol (SD-alcohol, ethanol, alcohol denat.) och mineralolja (mineral oil, paraffinum liquid, C-13 14 isoparaffin, liquid petroleum) eftersom min reaktiva hy inte gillar det, men det är upp till dig om det känns okej. En bra fuktkräm ska göra din hud mjuk, smidig, återfuktad och behaglig.

 • Solskydd

Inga produkter i världen, hur fantastiska de än utger sig för att vara, spelar någon roll om du inte skyddar huden från solen. Just nu använder jag Day Maximal Sense SPF 50 från Akademikliniken, men jag kommer att utforska de asiatiska varianterna närmare i sommar och återkommer då till ämnet!

Övriga delar i en rutin – toner, essense, ampoule, serum – kan man lägga till allt eftersom, det viktigaste i början är att etablera en bra bas och säkerställa att inga obehagliga reaktioner uppstår. Undantaget är arkmasker, de kan man lätt fläska på med då de är billiga, mysiga och lättillgängliga.

26 personer gillar det här inlägget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments on “K-beauty basics: var börjar jag?”

 1. Det här ska bli så kul att följa. Det är heltout of my leage så att säga, så jag ser mycket fram emot fortsättningen.

  • Som i: du kanske borde länka till inlägget du har TL;DR:at. Är väl inte så schysst att bara sno nåns inlägg så där, även om du har gjort jobbet i att översätta det?

  • För övrigt har jag inte snott nånting, jag inspirerades av upplägget och skrev en egen grej utifrån det.

  • Nej, kan knappast säga att det känns bra när en bloggare man respekterade och som är mån att saker ska gå rätt till med t.ex. sponsrade inlägg, köpta åsikter etc. väljer att sno någon annans text. Nu börjar jag fundera på om du gör så ofta, och att jag bara ”hade tur” denna gång och såg de väldiga likheterna. Men jaja, inte hela världen, jag känner inte dig och det är ingen som tvingar mig att fortsätta läsa din blogg. Tack för den här tiden, och lycka till i framtiden!

  • Under varje punkt har du skrivit hur du själv tänker/gör, så jag ser faktiskt inte alls vad du ”snor”… :-/ Dessutom är det rätt mycket ”sunt förnuft” (vilka andra steg skulle man ha tagit som basics, t.e.x?)

   Jag är supernoga med källhänvisningar, men när man väl lärt sig något och själv tillämpar det tycker jag verkligen man kan skriva ner det utan att ange sin ursprungliga källa. (Jag brukar t.ex. inte nämna ”Fröken i ettan” när jag skriver om läsning… 😉 )

   (Förlåt, kunde inte låta bli att lägga mig i – uppskattar som så många andra denna inriktning och tycker det är trist med negativitet i kommentarsfältet)

  • Vederbörande har lovat att sluta läsa bloggen, så förhoppningsvis slipper vi mer negativitet. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *